Ultimele...
You are here: Home » Articole » Liga Natiunilor – ce-am avut si…

Liga Natiunilor – ce-am avut si…

 1) ce-am pierdut?
 2) ce n-am știut că am pierdut?
 3) ce încă n-am pierdut?

Ideea de bază: din 2018, avem două competiții prin care se poate accede la turneul final; poți face praf una din ele, îți rămâne cealaltă. 

Nu discutăm acum despre șansele de calificare din Grupa F: Spania, Suedia, Norvegia, ROMÂNIA, Insulele Feroe, Malta, ci despre…

UEFA_Nations_League.svg

Ce înseamnă Liga Națiunilor:

-       pare un fel de raționalizare a meciurilor amicale. Preliminariile clasice ale EURO 2020 au fost condensate în 2019, în timp ce toamna aceasta a fost rezervată acestei Ligi a Națiunilor. Am studiat formatul acesteia și impactul asupa preliminariilor și calificărilor la EURO, iar ceea ce pot spune e că inițiatorii regulamentului s-au inspirat din complicatele jocuri de strategie cu cărți, zaruri și hărți, numite jocuri de societate (bord games).

-       câteva lucruri esențiale, pentru a nu vă încărca inutil memoria. În primul rând, noi nu puteam câștiga competiția. Liga Națiunilor are 4 divizii, numite ligi și numerotate cu litere, noi suntem în a treia, deci Divizia (Liga) C. Evident, numai cei din Divizia (Liga) A pot deveni campioni.

-       fiecare divizie/ligă, este împărțită în serii numite grupe. Noi am fost în grupa a 4-a, cu echipe trase la sorți pe criterii de vecinătate în clasamentul FIFA la momentul respectiv.

-       teoretic, motivația noastră de a câștiga grupa cu Serbia, Muntenegru și Lituania era o clasare mai bună în urnele preliminariilor din 2019. Miză falsă, după cum s-a văzut la tragerea la sorți a preliminariilor.

-       recompensa adevărată pentru câștigătoarele de grupe vine abia în primăvara lui 2020! Da, faza grupelor în Liga Națiunilor a început și s-a terminat în toamna acestui an, a urmat acum tragerea la sorți a preliminariilor clasice, care vor fi în 2019, pentru ca în primăvara 2020 să ne întoarcem la Liga Națiunilor.

-       varianta simplă: cele 4 câștigătoare de grupă vor fi puse în căciulă, vor rezulta două semifinale într-o singură manșă, apoi finala tot într-un singur meci, câștigătoarea primind ca premiu un loc la turneul final EURO 2020. Aici e adevărata miză, aceste meciuri fiind cu echipe de același calibru.

-       la cea mai complicată variantă nici măcar cu gândul n-o gândim, sper să fi fost prinsă în simulări de calculator de intelectualii de la UEFA! Să încercăm, totuși…

-       locul 2 în grupă nu ne duce automat la baraj dacă liderul (Serbia) se califică pe calea preliminariilor Euro clasice, ci se face un clasament al locurilor 2 din toate cele 4 grupe ale Diviziei C, iar cel mai bine clasat loc 2 are privilegiul barajului. Un alt detaliu care ne solicită cunoştinţele de matematică este şi faptul că în clasamentul locurilor secunde nu se ţine seama de rezultate cu ultima clasată din grupă, asta pentru că avem o grupă de 3 echipe. Dar de ce avem o grupă de 3 echipe, chiar nu mai putea fi promovată una din Divizia D, ca să scăpăm măcar de acest calcul suplimentar???

-       dacă şi altă câştigătoare de grupă se califică în mod similar, totul se translatează, adică intră la baraj şi al doilea loc secund şi aşa mai departe…

-       dar cea mai ciudată prevedere abia acum vine: dacă, de exemplu, din Divizia A se califică prin calea clasică a preliminariilor majoritatea echipelor, astfel încât rămân mai puțin de 4 pentru a disputa semifinalele și apoi finala pentru locul stabilit la turneul final, se completează cu echipe din eșalonul inferior! Conform cărui algoritm, coană UEFA? Că dacă ”promovează” câștigătoarele de grupă din Divizia B, aia numai promovare nu se poate numi, căci ar urma să dispute meciuri mai grele!!!

 

Și acum, studiu de caz:

a)     Cele 4 echipe care vor juca pentru câștigarea Ligii Națiunilor sunt câștigătoarele de grupe din Divizia A, adică Olanda, Elveția, Portugalia, Anglia.
b)     Să presupunem că una dintre acestea nu se califică din preliminariile tocmai trase la sorți (de exemplu, Elveția să se claseze în urma Danemarcei și a Irlandei).
c)     Ea ar trebui să dispute semifinale și pentru calificare la turneul final EURO, cu celelalte necalificate din Divizia A, eventual completate până la necesarul de 4 prin translatare din Divizia B (vezi mai sus, ultima liniuță).
d)     Ce se întâmplă într-o asemenea situație, UEFO?!

Ar trebui ca ai noștri să lase naibii președinția Consiliul Europii și să se ducă la Nyon să-i descurce pe-ăștia! Numai că…

… nici ai noștri nu-s mai breji!

Absolut hilară situația cu golul care ne-ar mai fi trebuit în Muntenegru, aproape că nu poți să te superi. După ce ne-a surprins neplăcut cu această cădere în urna a patra, poate ne va surprinde plăcut cu locuri de baraj vacantate de vreun concurs de împrejurări. De faptul că, în contextul celorlalte rezultate, ne mai trebuia un gol în meciul cu Muntenegru, am aflat în timpul meciului de la comentatorii ProTV, care trebuie felicitați. Nimeni nu făcuse calculele respective înainte, dar ei s-au repliat în timp util. Măcar atunci să se fi luminat și vreun oficial de-ai noștri, să se ducă vestea din gură în Guriță, și mai departe, în teren. Penibilă, chiar revoltătoare, încercarea de a o arunca pe fotbaliști. Și Contra își dă cu stângul în dreptul, adică se lovește singur la operație: cică unii jucătorii n-au fost atenți la explicații, iar asta nu mai e treaba lui! Pe bune?! Adică selecționerul de școală nouă își spune poezia și nu-l interesează dacă golanii au băgat la cap? Numai de la un ministru al Educației m-aș mai fi așteptat ceva așa năstrușnic, nu credeam ca domnul Guriță să decadă chiar așa…

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web