Ultimele...
You are here: Home » Articole » Rocky a noastră

Rocky a noastră

halepsharapova

Suntem alături de Simona Halep la ultimul turneu de Grand Slam al anului! Așa suna reclama unui cunoscut brand de apă minerală de la noi, într-un clip promovat în pauzele de publicitate ale US Open. Au fost inspirați și au făcut și o variantă de rezervă, difuzat după înfrângerea cu Maria Șarapova. Rusoaica, în rochia ei “glamour”, mai nimerită pentru o nuntă, a fost nemiloasă, ca un Dolph Lundgren în luptă cu Rocky a noastră, care ar fi trebuit să se trezească din pumni, conform celebrului scenariu, și să câștige. Viața a bătut filmul, iar incredibila revenire nu a fost dusă până la capăt. La set și 1-4, cu minge de break pentru 1-5, deja mă gândeam la ce va scrie Geambașu pe gsp.ro (l-a comparat pe Daum cu un șef de lagăr de la Dachau!). Oricum, efortul Simonei rămâne remarcabil, a fost un meci care nu o dată m-a făcut să sar în picioare. Câteva schimburi, fără îndoială, vor concura pentru punctul turneului. N-a lipsit nici acel enervant ghinion al Simonei, din categoria ”toate mi se întâmplă numai mie”, care face ca mingile adversarei să ciupească tușa, iar ale ei să iasă sau să nu treacă pentru câțiva milimetri. Dar poate acest ghinion e atras de lipsa încrederii. Desigur, călcâiul lui Ahile a fost din nou serviciul. Și va mai fi. Aș fi reproșat asta mai ales celor care au avut-o în grijă la trecerea de la juniorat la seniorat, când înălțimea se stabilizează, iar mișcarea la serviciu poate fi implementată. Se mai rafinează de-a lungul carierei, dar baza atunci se pune. Iar încrederea este factorul care contrabalansează, numai că ea este volatilă, nu există un buton magic. Păcat, pentru că alte jucătoare de înălțimi apropiate au deprins serviciul și, chiar dacă nu l-au transformat în armă, cel puțin nu este o vulnerabilitate.  De exemplu, Monica Niculescu nici n-ar fi existat în tenisul profesionist cu un serviciu ca al Simonei.

Susținând însă ideea de mai sus într-un grup de pasionați de sport, un medic iubitor și practicant de tenis a abordat subiectul prin prisma propriei profesii. Se știe că Simona a făcut un sacrificiu fizic pentru tenis, lucru pe care nu l-am mai amintit în ultimii ani pentru că, repetat în exces, alimenta partea de cancan din sport. Iar Simona s-a eschivat mereu de la comentarii pe tema asta, pe motiv că respectiva operație de micșorare a sânilor ține de intimitate. Deci a nu rămâne fixați pe acest subiect înseamnă a respecta în primul rând un om, înainte de a vorbi de sportiv. Totuși, cu scuzele de rigoare, am să readuc chestiunea în discuție pentru a ilustra o posibilă legătură cu serviciul deficitar. Simona s-a supus respectivei operații imediat ce a devenit majoră, deci după 18 ani, adică exact la vârsta la care opinam eu că mișcarea la serviciu trebuie să tindă spre rutină. Ei bine, potrivit amicului medic, deși operația respectivă i-a adus avantaje multiple în joc, Simona a trebuit să adopte o mișcare nouă la serviciu, corespunzătoare cu noua ei conformație. Deși teoretic era un avantaj (putea sări mai sus, spatele era mai protejat la acest tip de solicitare), fapt e că a trebuit să învețe ceva nou când era deja senioară! Oare câte dintre săritoarele în înălțime de pe vremea când Iolanda Balaș dobora record după record cu ”săritura peste gard”, pe picioare, au rămas competitive după schimbarea tehnicii, săritura pe spate?! Repet, nu iau cele de mai sus cu valoare de adevăr absolut, dar ceva influență trebuie să fi existat, ceea ce mă face să țin și mai mult la Simona. Este atât de ușor s-o desființezi din tastatură, că devine dezagreabil. Nimeni nu poate ști cu adevărat prin ce a trecut fata asta și ce este în sufletul ei. Dar degrabă vărsătoriu de sânge, vorba cronicariului, mulți se simt datori a fi. Totuși, vă propun să privim și din altă perspectivă: în ciuda serviciului, în ciuda înălțimii, avem o fată care, de câțiva ani, vorba cântecului, ”este de top, se bate pe primul loc”. Nu-i puțin.

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web