Ultimele...
You are here: Home » Articole » De la U21 la seniori. Marea Tranziție

De la U21 la seniori. Marea Tranziție

puscassursă foto: FRF

SHORT REMEMBER

Nerealiști – Au fost voci în spaţiul public care cereau promovarea in corpore a celor de la U21. E drept, erau din presă.
Prudenți – Oamenii de fotbal recomandau prudenţă, că acolo e alt ritm, că unii n-ar face faţă etc.

POST CU POST

Dacă Tătăruşanu devine rezervă la Lyon, atunci Radu ar trebui să fie prima opţiune.

La poziţia de fundaş dreapta nu cred că are cineva îndoieli, Manea a fost printre cei mai buni de la Euro, dacă nu cel mai bun.

Pe partea opusă discuţia rămâne deschisă, nu suntem pe deplin lămuriţi în ceea ce priveşte nivelul lui Ştefan, asta în condiţiile în care Bancu e o improvizaţie pe acel post (plus că Pițurcă ar putea face rocada Bancu- Vătăjelu)

În privinţa fundaşilor centrali, Goian a văzut bine, aceştia n-ar face faţă la seniori, dar eu aş nuanţa: n-ar face faţă cu adversari de top, după cum nici cei de acum n-au făcut, să ne amintim că a venit Lewandowski şi ne-a dat cu terenul în cap. Iar dacă rezultatul e acelaşi, de ce să insistăm cu fundaşi de 35-36 de ani în loc să clădim ceva pentru viitor, chiar şi pe nişte eşecuri? Atenţie, nu afirm că Paşcanu, care încă nu a jucat meci la seniori, ar trebui promovat fără discuţie. E bine că a reușit să profite de această expunere și și-a găsit o echipă unde să-şi clădească o carieră (îl ajută și regula U21). Deocamdată, Nedelcearu este cel mai îndreptățit la titularizare. Apoi văd în Ghiţă un potențial mai mare decât al lui Rus. Apropo de acesta din urmă, dacă l-am băgat cu Malta doar pentru a-l lega de glie și apoi nu-l mai băgăm în seamă, ne-am bătut joc de cariera lui! Deranjează pe cineva că Miriuță a avut meciuri în naționala Ungariei și și-a făcut un rost acolo, în condițiile în care n-avea loc în naționala noastră?

La mijlocul terenului, lângă Răzvan Marin avem nişte nume care în mod normal n-ar trebui să lipsească dintre titulari: Băluţă şi Hagi. Numai că aceștia vor trebui să se impună întâi la echipa de club. Altul cu care n-am avea emoţii ar fi Cicâldău.

Pe partea ofensivă, Puşcaş este o certitudine, singurul de la tineret despre care se poate spune asta. Pentru varianta de bandă, deocamdată Chipciu pare să fi revenit la un nivel rezonabil (nu va mai juca fundaș odată cu revenirea lui Manea), pe care Coman sau Man* încă nu-l garantează. Dar ca opţiuni, în lot, ar trebui să fie (n-ar trebui să-l uităm nici pe Mitriţă, parcă prea repede l-am „îngropat”). Ca ghinionul să fie complet, s-a accidentat și a ratat începutul sezonului. Va fi greu pentru el, poate din iarnă să revină la nivelul la care era, pentru ca apoi să înceapă să crească, precum ceilalți colegi ai săi.

*SINGURUL CARE N-A PROFITAT

Man nu cred că a adăugat ceva la cota sa, ca dovadă că nici Becali nu l-a pomenit deloc la ”mercurial”. Deși a fost titular în toate meciurile, nu a reușit niciun gol și nicio pasă de gol! Iar în semifinala cu Germania, reluările la deschiderea scorului ne arătau un neamț care avansa, tot avansa, dar faza contraatacului pornise de la un șut blocat la Man, care a ezitat la marginea careului, având un culoar perfect pentru stângul. Nici n-a șutat la timp, nici n-a întors fundașul, ca Băluță în meciul cu Croația.

INUTILA CONTROVERSĂ

Din timp în timp, câte o generaţie îşi cere dreptul la glorie. Să ne amintim cât de agresiv i-a răspuns Hagi lui Răzvan Lucescu, omul care a avut poate cea mai mare performanţă ca antrenor în Europa, de la taică-său încoace. Lucescu junior afirmase că doar 5-6 jucători vor ajunge să joace la naţionala mare. În primul rând, acel ”doar” e înşelător, de-a lungul vremii echipele de tineret au dat mult mai puţini jucători la seniori, în sensul de a fi jucători influenţi, nu doar să adune câteva selecţii. De exemplu, din generaţia ”cangurilor”, care au fost totuşi medaliaţi cu bronz la un campionat mondial, doar trei componenţi au devenit jucători de bază la naţională: Andone, Rednic, Balint. Dar cel mai bun pe vremea aia, declarat MVP-ul competiţiei (şi golgheter!), a fost bineînţeles Romulus Gabor, care a jucat în prima reprezentativă, dar nu şi-a atins niciodată potenţialul. De fapt, toată generaţia mustea de talent, dar câţi mai ştiu cât de bun era Viscreanu? Sau Lasconi? Măcar să se înşele Răzvan Lucescu şi să avem 8-9 viitori tricolori de top. Deocamdată, tinereţea e un atu, dar banii şi blazarea stau la pândă.

REVENIREA ÎN PREZENT

Interludiul ăsta internațional ne-a fixat unele idei. Ceea ce nu le face neapărat fixe. Cu toată promovarea de la U21, fie ea masivă sau mai puțin masivă, fotbalul nostru de la naționala mare nu va face un salt spectaculos. Cel puțin nu imediat. De la ei ar trebui să vină însă acel suflu nou, acel entuziasm, acea orientare spre ofensivă. Sau asta ține și de Contra? O, da. Acesta s-a ridicat din rândul jucătorilor precum un șef de echipă promovat inginer pe baza experienței și a autorității. Văd că este numit Mister de către tricolori, ceea ce este corect, ar fi fost nerealist să i se spună dom’ profesor. În regulă, s-ar putea accepta vasalitatea aceea din meciul cu Spania, dar a urmat Malta și nici cu amatorii ne-am impus autoritar. Nu ne rămâne decât să sperăm că la meciurile care contează, cu Suedia și Norvegia, Contra va fi suficient de inspirat încât să renunțe la parti-pris-urile legate de selecție. De aici pleacă totul.

În ceea ce-l privește pe Rădoi și noua sa echipă de U21, să zicem că i-a rămas fundația, dar chiar și așa, să începi iarăși construcția de la bază nu-i facil. Este și efectul propriei performanțe, care a dus la promovarea unor tineri la echipa mare, dar apare inevitabil și problema eligibilității pe criteriu de vârstă. Partea bună e că, înainte de a ne face griji despre viitoarea calificare la tineret, avem o Olimpiadă de savurat.

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web