Ultimele...
You are here: Home » Articole » Nationala de handbal feminin, spre un esec major?

Nationala de handbal feminin, spre un esec major?

neagu

Să fim sinceri, din momentul în care handbalistele de la Corona au fost excluse din lot, în urma scandalului de dopaj cu iz de corupție (apud Tolontan), ne puteam aștepta la ce e mai rău de la acest CM de handbal feminin. Poate nu ceva similar cu prăbușirea gimnasticii, dar semne că ne îndreptăm într-acolo existau, iar prestația din Japonia le confirmă. Deși nu urmăresc decât competițiile majore de handbal, știam că Buceschi și Laslo erau jucătoare de bază, prima chiar cea așteptată să preia postura de lider de la Cristina Neagu sau măcar să-i mai ia de pe umeri responsabilitatea atacurilor în momentele în care era luată om la om, în timp ce Laslo e lidera generației care a câștigat aurul mondial la junioare acum 5 ani. Neagu a depășit vârsta celor 30 de ani, iar accidentarea pe care a avut-o nu o să-i mai permită să redevină cea mai bună jucătoare a lumii, așa cum a fost desemnată de 4 ori. Practic, nu peste mult timp ne vom găsi în era post-Neagu. Iar lucrurile nu vor diferi mult de cele de acum. Cred că vă mai amintiți, Cristina era ținută aproape tot meciul în teren, ea fiind și o apărătoare foarte bună. Acum, participa la faza de atac, dar mai mult pentru construcție, pentru pase, decât pentru acțiuni cu contact, finalizate cu goluri din acțiune. Chiar și așa, era suficient în unele meciuri, dar nu și cu adversare de clasă mondială (singurul meci în care am contat cu astfel de adversare a fost cel cu Muntenegru, vezi mai jos). Așadar, calificarea în grupa principală, fie și cu 0 puncte, e o minune în sine, amplificată de modul în care am obținut-o, învingând Ungaria pe care am condus-o doar în acele 3 secunde, ultimele! Dată fiind situația din timpul meciului, extremele au riscat și și-au crescut încrederea cu fiecare reușită, aceasta fiind practic cheia succesului. Apoi, în meciul contra Rusiei, extremele noastre aproape că nu au contat, întorcând mingea pe semicerc chiar și când puteau pătrunde. Că ne-au destabilizat acele două decizii de arbitraj? Da, dar echilibrul era precar, orice ne putea destabiliza. Și, să recunoaștem, tot o astfel de interpretare a arbitrelor ne-a adus acea lovitură de la 7 metri la ultima fază a meciului cu Ungaria.

Dar până atunci, meciul cu Muntenegru aproape ne-a alienat. Este agonizant să vezi cum scăpăm cu bine din situații de inferioritate, uneori eroic, din dublă inferioritate, pentru ca apoi să dispară orice urmă de responsabilitate, ca și când simplul fapt că revenim în formulă completă ne absolvă de concentrarea firească la joc. Noi nu din cauza eliminărilor am pierdut acel meci, să fie clar, iar problema e de cap, fără urmă de exprimare peiorativă. Antrenorul a fost oricum de prisos, psiholog ne-ar trebui, mai ales după felul în care am încheiat competiția, Japonia spulberându-ne efectiv.

În urma prestației noastre la acest Mondial, poate ar fi cazul să ne pregătim pentru un eșec major în turneul preolimpic de la primăvară. Pe lângă victoria obligatorie cu Coreea de Nord, ar trebui să batem măcar una dintre Muntenegru și Norvegia.

* * *

Nivelul la care a ajuns handbalul feminin s-a văzut în finală, dar și mai evident în semifinala Olanda-Rusia, poate cel mai frumos meci de la Campionatul Mondial. Ce a făcut Viahireva pe teren probabil făcea Gațu pe vremuri, dar taman la ultima fază a aruncat puțin pe lângă poartă, ratând egalarea! Și finala Olanda-Spania a fost electrizantă, dar stricată de acea ultimă decizie de arbitraj, o lovitură de la 7 metri dictată pentru o discutabilă infracțiune la limita celuilalt semicerc! Astfel, Olanda cucerește primul ei titlu mondial, în primul rând datorită entuziasmului din ultimele două meciuri, câștigate în secundele de final, care au șters practic cu buretele cele 3 înfrângeri de până atunci! Asta în timp ce Rusia lui Ambros Martin avea victorii pe linie până la semifinala cu olandezele…

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web