Ultimele...
You are here: Home » Articole » Negru no means Negro

Negru no means Negro

Rasismul este crimă împotriva umanității, asta clamează ministrul turc de externe. De acord în ceea ce privește conceptul, dar crimă împotriva umanității, în adevăratul sens al cuvintelor, reprezintă ceea ce au pățit armenii și kurzii. Iar ceea ce a pățit Colțescu este cel mult prostie, nu rasism. După expresia folosită de el, ceva gen ”dă-i cartonaș lu’ăla negru”, nu putem trage nicio concluzie în privința rasismului lui Colțescu, în împrejurările alea, în care era înjurat de pe bancă. Și un om ”normal” se putea exprima așa în condiții de stres. Hai, pe bune, câți dintre noi am fi spus ”tipul ăla de culoare”?!

Și acum câteva aspecte:

  1. Negru no means Negro

În limba română, Negru means Black. Exact ca la Black Lives Matter. E o culoare. Poate desemna o persoană care aparține unei anumite rase, dar fără conotații rasiste. A se consulta DEX-ul. Colțescu trebuie judecat după limba în care s-a exprimat.

negro

  1. Zece negri mititei

Romanul Agathei Christie avea în original titlul ”Ten Little Niggers”, după un vechi cântecel popular. În România nu a fost tradus ”Zece Ciorulețe”, căci Cioară este cuvântul echivalent termenului rasist Nigger. Nici ”Zece Negrotei”, cuvânt care nu există decât în argou, cu sens peiorativ. A fost tradus așa cum scrie mai sus. Nicio editură românească n-a anunțat că schimbă titlul în ”Și n-a mai rămas niciunul”, dar e drept că nici n-am avut între timp reeditări. Totuși, piesa de teatru adaptată după roman, jucată la teatrul Avangardia, are titlul ”Și din 10 n-a mai rămas niciunul”. Aceasta este într-adevăr o concesie pentru că, așa cum am arătat, în DEX cuvântul ”negru” nu are sens peiorativ.

  1. Albii nu știu să sară

În original, ”White Men Can’t Jump”. Știți filmul, nu? Dacă nu, remediați problema. Woody Harrelson și Wesley Snipes!

Presupunând că ar trebui să imaginați o continuare, care ar fi aia? Mie îmi vine asta: Negrii au cea mai tare detentă. Sau, mai pe metaforă: Negrii nu știu să cadă. Dar dacă am da titlul pe invers: Negrii știu să sară? Vi s-ar părea rasist un asemenea titlu? În cazul ăsta, aveți probleme și cu titlul original. Paranteză adorabilă: poetul Iulian Tănase a publicat pe Facebook o conversație cu fiul său, care îl întreba de ce Michael Jackson s-a făcut alb, concluzia copilului fiind că s-a făcut alb ca să poată fi rasist! :)

  1. Istanbul Bașakșehir este echipa marelui Erdogan, nu întâmplător a câștigat titlul de campioană, pentru asta s-au dat la o parte echipe ca Galatasaray, Fenerbahce sau Beșiktaș. Compartamentul jucătorilor și oficialilor la un meci de Liga Campionilor denotă o mentalitate de privilegiați, o sfidare la adresa competiției, așa cum Erdogan sfidează UE. N-au mai acceptat să reia meciul în nicio condiție, nici cu ascunderea lui Colțescu. Fuseseră jigniți iremediabil. Am un cuvânt turcesc pentru ei, începe cu SIC și se termină cu un TIR!

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web