Ultimele...
You are here: Home » Articole » Novak Djokovic, Unicul Unic?

Novak Djokovic, Unicul Unic?

Cred că, dincolo de simpatii sau antipatii, trebuie să acordăm prețuirea cuvenită, chiar admirația, pentru performanța reușită duminică de Novak Djokovic. Cel de-al 23-lea titlu de Grand Slam cucerit la Roland Garros îi oferă aproape fără drept de apel supremația, din acest punct de vedere, în tenisul masculin. Iar din moment ce turneele de Grand Slam sunt cele mai mai reprezentative din acest sport, respectivul punct de vedere este la rându-i cel mai îndreptățit să-l desemneze ca GOAT, adică cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile. Sigur, Mouratoglou a aruncat o piatră în lac, comparându-l cu Serena, iar un milion de înțelepți au sărit s-o scoată, o parte dintre ei înlocuind-o cu alta, adică pe Serena cu Margaret Court! Nu-i exclus ca, în mintea unui competitor feroce cum e Djokovic, această sămânță să încolțească, iar el să își fixeze noi țeluri. Căci, la cum arată lucrurile, cine l-ar putea împiedica? Inclusiv la Jocurile Olimpice de la anul, chiar pe terenul pe care a triumfat duminică, va încerca să câștige ceea ce-i lipsește (și a ratat atât de neașteptat în 2021!): medalia olimpică de aur la simplu.

Din cum intuisem eu că planificase sezonul, adică titluri la Australian Open și Wimbledon, cu condiția ca Nadal să nu ia Roland Garros-ul, iată că deocamdată lucrurile s-au așezat mai bine decât spera, locul lui Rafa la Paris luându-l chiar el. Fiind favorit principal la Wimbledon, de-acum nu numai prin prisma jocului adaptat suprafeței, ci și al clasamentului, iată că sârbului i se deschide perspectiva unei noi tentative de a face Marele Șlem (am preferat varianta în românește), adică de a câștiga într-un an toate cele 4 turnee cu această titulatură. Se știe însă ce a pățit în 2021, când și-a pus presiunea acestui obiectiv pe umeri: a sfârșit în lacrimi la finala US Open contra lui Medvedev. În plus, am o presimțire că Alcaraz va fi versiunea Simona 2019, care a ratat RG, turneul la care era favorită principală, dar a triumfat pe iarba londoneză!

Pandemia

Încă un motiv pentru care Nole poate fi considerat GOAT absolut este faptul că din cauza pandemiei a ratat 3 ocazii de a-și mai adăuga turnee de GS în palmares. N-am nici cea mai mică intenție de a intra într-o polemică vacciniști-antivacciniști, căci Jokerul a suportat consecințele propriilor alegeri, dar vă propun scenariul în care pandemia n-ar fi existat (sau ar fi fost peste 5-10 ani). Ei bine, la Wimbledon 2020, la AO și US Open 2022, el era principalul favorit, fiind de presupus că ar fi plusat în lupta cu ceilalți corifei. Federer era oricum accidentat, dar Nadal chiar a profitat de lipsa lui Djokovic, câștigând în 2022 în Australia. Deci lucrurile putea fi clare demult.

Adversarii

Perioada în care Djokovic a strâns cele 23 de GS-uri se întinde pe 15 ani, așadar multiple generații de jucători. Acest răstimp se suprapune aproape perfect cu cariera lui Nadal, diferența de vârstă dintre ei fiind doar de un an. Rivalitatea dintre ei poate fi socotită reprezentativă, fiindcă decalajul față de Federer este de 6 ani. Dar în afara triumviratului acesta, ce alți jucători l-ar mai fi putut deraia, de-a lungul timpului, pe Djokovici din drumul său spre GOAT?

Păi, în primul rând, a fost odată Big Four… Iar Andy Murray este fix de vârsta lui Nole! Scoțianul a fost dominat destulă vreme de sârb, dar când i-a luat măsura, i-a luat și titluri, i-a luat și locul 1. Dar cel care a fost scos din circuit de probleme fizice complicate e Andy. Jokerul a rezistat.

Apoi a fost Wawrinka, tot din generația asta. La un moment dat, cam târziu în carieră, și-a dat seama că are armele să-i învingă pe corifei, chiar dacă ”viceversa”, adică pe Nadal pe hard și pe Djokovic pe zgură. Fair enough, cum ar spune englezul. Apoi l-a bătut pe Djokovic și pe hard, într-o finală la US Open, dar asta a fost tot. Wawrinka s-a aprins târziu și a ars repede. Jokerul a rezistat.

Dintre jucătorii din generația sa, eventual puțin mai tineri (la cei de Top 10 mă refer), doar Cilic și-a trecut în palmares un titlu de GS, dar mai degrabă a profitat de o rară fereastră de oportunitate. Restul, Nishikori, Raonic, Dimitrov, mușchetarii francezi, orice spaniol în afară de Nadal, plus care or mai fi fost, au navigat fără a ancora vreodată într-un mare port, iar acum sunt retrași sau la periferia circuitului. Jokerul a rezistat.

Au urmat primii jucători nextgen. Thiem l-a pus la respect pe zgură, Medvedev l-a rănit o dată, Zverev altă dată, Tsitsipas a avut o tentativă și cam atât. Tot așteptând să îmbătrânească Djokovic și să-și crească astfel bilanțul, băieții ăștia au ajuns la 25 de ani, Thiem chiar spre 30. Iar alți jucători reprezentativi din această categorie de vârstă, cum ar fi Rublev, Hurkacz, Berrettini, abia strâng de o victorie împotriva lui Djokovic… împreună! Și, în timp ce Thiem, Zverev și Berrettini au fost scoși din circuit de accidentări, cu reveniri greoaie, Jokerul a rezistat.

Ruud face parte dintre următorii nextgen, împreună cu Auger-Alliasime, Shapovalov, l-aș integra tot aici și pe Fritz împreună cu un val american promițător. Nimic de semnalat, Jokerul a rezistat, inclusiv în finala de duminică.

Ei, și vin cei mai tineri lupi, dar parcă și cei mai promițători, ăștia născuți după 2000. Sinner, Rune, dar mai ales Alcaraz, deja câștigător de GS. Dar care face crampe în semifinală de Roland Garros, exact în meciul care conta. Jokerul a rezistat.

Și rezistă încă. Măcar încă un an îl vom vedea încrâncenat pe recorduri, ridicând pumnul, sfidând contestatarii, încercând ba un Mare Șlem, ba s-o depășească pe Serena, ba pe Margaret Court (a terminat cu bărbații, acum se ocupă de femei!), ba pe la Olimpiadă în căutarea aurului. Totul pentru a deveni Unicul Unic și de neegalat în veci.

Umbre?

Contestatarii, care vor exista mereu, așa cum există fanii, consideră suspect fizicul de indestructibil al lui Djokovic, aducând în discuție ba vestita cameră hiperbarică, ba mai nou, apelarea la nanotehnologie, cu plasturii TaoPatch. Deocamdată, acesta este un tărâm al speculațiilor. Progresul tehnologic a fost parte a acestui sport, acum aproape că se pot trimite pe lună rachete… de tenis! Dacă vreodată se va descoperi că există și are efect un astfel de doping (nano)tehnologic, atunci se va putea deschide o discuție. Dar nici atunci eventuala interzicere a unor astfel de metode nu se va putea aplica retroactiv. Djokovic va rămâne cu trofeele, chiar dacă a fost cu un pas înaintea vremurile sale.

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web