Ultimele...
You are here: Home » Articole » Prima dare de seamă de la Mondiale

Prima dare de seamă de la Mondiale

Fără Micul Clasico

Am fi putut avea Micul Clasico în sferturi la Mondiale, adică o confruntare directă între jucătorii reprezentativi ai fotbalului de zece ani încoace. Iată însă că nici Messi, nici Ronaldo n-au ajuns la întâlnire, iar în locul lor sunt alții, și pe bună dreptate. Numai că acești adevărați zei, la care se raportează toți muritorii microbiști de atâta amar de vreme, trebuiau și ajutați de echipele lor. Spre deosebire de portughezi, argentinienii n-au avut nici măcar portar! Unul s-a făcut de râs în meciul cu Croația, altul a luat gol parabil într-un meci eliminatoriu, la scorul de 2-2. Tot ce mai lipsea era un tontogol la acea neînțelegere cu Fazio, care nu se știe de ce a fost introdus în teren. Dintre fundași, doar Otamendi s-a prezentat la un nivel decent. Cât despre Mascherano, a fost o umbră a celui care era sufletul echipei cu patru ani în urmă: prea multe pase greșite, arătând de ce joacă unde joacă, după ce n-a mai făcut față la Barcelona în ultimele două sezoane. Banega a fost capabil să trimită acea pasă pentru Messi la golul cu Nigeria, dar și să rateze o preluare simplă care i-a prilejuit lui Mbappé acel sprint entuziasmant. În atac, cei vechi au jucat din amintiri, iar Pavon și Muza, schimbările predilecte, n-ar avea loc niciodată să joace în fața lui Dybala, nici la pachet nu i-ar lua Juve în locul vedetei sale.

În cazul Portugaliei s-a mers pe aceeași idee de la Europene, doar că stilul ăsta merge când adversarii sunt favoriți. A ajuns selecționerul Santos să se plângă de exact ceea ce au simțit și francezii în 2016, că nu meritau să piardă! Ăsta a fost planul de la început, Ronaldo plus o echipă de muncitori, între care își mai făcea loc uneori Quaresma, dar deloc Gelson. Din punctul meu de vedere, cel mai frumos gol al Mondialului s-a marcat deja, acea combinație la altitudine dintre Cavani și Suarez fiind irepetabilă (și ce bine a pus Cavani capul, cu gâtul țeapăn, doar pentru redirecționare!).  Din păcate, n-aș putea spune că s-a marcat și cel mai tâmpit gol, pe partea asta suntem alimentați continuu! Tocmai ce-am văzut un autogol al unui rus din marcaj cu spatele la minge, apoi un henț de prost gust al lui Pique, care a dus la eliminarea Spaniei.

Pericolul vine de la răsărit

Spania, o echipă prăbușită în ea însăși, merita să plece. O singură remarcă despre învinsă, a arătat ca o Barcelonă fără Messi, dar ar fi avut o șansă dacă arăta ca un Real fără Ronaldo. De-acum, marele pericol pentru fotbalul mondial e să ajungă Rusia în finală, căci mai mult mi-e și frică să-mi imaginez. Cert e că rușii devin o amenințare și în sportul-țar, că rege ar fi deja cam puțin pentru un imperiu ca Mama Rusia. Pe partea asta de tablou, oricine îi poate bate pe ruși e binevenit. Prea puțini își pun încă problema titlului mondial, jocul din meciul cu Spania fiind într-adevăr doar pârjol, numai că avem exemplul Greciei la Europeanul din 2004. Se poate și cu hei-rup, cu secera și ciocanul. Iar partea de tablou s-a cam defrișat până în finală. Pe croați îi pot face la intimidare, în timp ce într-o potențială semifinală cu Anglia s-ar pune problema orgoliului național, perfidului Albion pregătindu-i-se o nouă sfidare după afacerea cu fostul spion rus intoxicat la Londra.

Așadar, proxima adversară a rușilor va fi Croația, dar nu cred că există vreun neutru care să nu-i regrete pe danezi, mai ales pentru ce a reușit Schmeichel jr. Reacțiile celebrului său tată, aflat în tribună, au emoționat și ele, la rândul lor. Prea multe șuturi pe mijlocul porții, la departajare, și nu doar la acest meci, numai bune pentru portarii cu picioare lungi. Schmeichel, mai îndesat, trebuie să împingă în ele, așa că a fost victimă sigură. Păcat, vreo două ar fi apărat și dacă se întorcea cu spatele.

Atracția din sferturi

Brazilia a trecut așa cum ne așteptam, adică greu, de Mexic. Luați la bani mărunți, purtătorii de sombrero nu au totuși consistență. Din păcate pentru el, Neymar a atras atenția nu prin faptul că a înscris, ci pentru că exagerează cu reacțiile atunci când e faultat, prilej pentru a fi ridiculizat pe internet. Urmează poate cel mai interesant meci de la acest Mondial, cel cu belgienii. Aceștia au jucat fără voia lor într-un thriller, marele Scenarist îngropându-i sub două goluri pentru a-i prilejui apoi lui Vertonghen golul carierei, un cap de departe, cu boltă, din unghi închis! Că s-a mai înscris încă o dată cu capul nu miră pe nimeni, poate doar că nu a făcut-o Lukaku. Dar ce s-a întâmplat în minutele de prelungire a fost prea dur pentru echipa Japoniei: mai întâi au avut lovitură liberă bătută excelent de Honda, de gol, respinsă în corner de Courtois, care apoi iese bine și pe centrare. Repunere rapidă pentru De Bruyne și de aici impresia de inevitabil pentru ce a urmat. Nu cred că exagerez dacă-l consider pe Courtois omul care le-a negat japonezilor dreptul la prelungiri.

Sfertul corect politic

M-am bucurat pentru Suedia. Nu sunt genul care să număr jucătorii de culoare din naționala Franței, pentru că ei au avut colonii, și-i asumă pe bună dreptate, dar în cazul Elveției e limpede că au fost făcute naturalizări pentru fotbal. Jumătate dintre ei nici măcar nu cântau imnul, iar la golurile marcate sârbilor au transmis mesaje din țara de origine.

De asemenea, m-am bucurat și pentru calificarea Angliei în sferturi, în primul rând pentru că adversara sa, Columbia, a arătat încă din timpul meciului că nu știe să piardă. Jucătorii deveniseră isterici, mai mulți dintre ei puteau foarte lesne să fie eliminați. De fapt, când știi că trebuie să-ți păzești viața dacă pierzi, poate sunt de înțeles. Au avut norocul să egaleze în minutele de prelungire, la acel corner fructificat de Mina cu o nouă lovitură de cap, apoi au mai avut încă o șansă la loviturile de departajare, când au fost în față după ratarea lui Henderson. Antrenorul englezilor, Southgate, el însuși cu povara unui penalty decisiv ratat la națională, a spus că repetă din martie loviturile de la 11 metri, dar asta a fost fix frecție la bară de lemn din moment ce a fost salvat de câțiva centimetri la transversala lui Uribe! Soarta englezilor la acest Mondial a stat la mâna columbienilor. Dar faptul că englezii aveau renumele de loseri  la lovituri de departajare a fost cel de-al doilea motiv pentru care am ținut cu ei. Și noi ne întrebăm mereu unde ne-am fi oprit dacă treceam acest test al nervilor la două campionate mondiale consecutive.

 

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web