Ultimele...
You are here: Home » Articole » Simona si Bianca: Finalul mediocru al unui an de exceptie

Simona si Bianca: Finalul mediocru al unui an de exceptie

La ora bilanțurilor de tot felul pentru anul 2019, trebuie remarcate două, care au o legătură poate indisolubilă între ele. Cea mai bună sportivă a României este o jucătoare de tenis: Simona Halep a câștigat Wimbledonul. Cea mai bună sportivă a Canadei este o jucătoare de tenis: Bianca Andreescu a câștigat US Open. Ambele au învins-o în finală, în minimum de seturi, pe nimeni alta decât Serena Williams! Așadar, o româncă este profet în țara sa, în timp ce alta este profet în țara de adopție. Prima încheie anul pe locul 4 WTA, cealaltă pe locul 5. Păi să tot fie ani din ăștia!

SĂ NE AMINTIM PRIMA ȘI SINGURA LOR ÎNTÂLNIRE. ȘI NU NUMAI…

A fost multă dramă în primul meci dintre cele două românce, care a avut loc la Turneul Campioanelor de la Shenzhen. Simona a fost împinsă la limită, dar a reușit să întoarcă soarta partidei de la minge de meci. Bianca era favorită, bătălia se purta pe suprafața sa favorită, dar… exista un dar. Hardul acesta mov este sensibil mai lent decât cel de la US Open, acolo unde a triumfat româno-canadianca. Pricipala consecință a fost aceea că serviciul nu a mai reprezentat arma redutabilă care este îndeobște pe hard (a se vedea înfrângerile categorice cu care au pornit Kvitova și Pliskova). O consecință secundară, care de data asta n-a fost în beneficiul Simonei, a reprezentat-o eficiența crescută a scurtelor, de care Bianca a încercat să profite și chiar a reușit până la un punct. Oricum, măcar Simona încerca să le ajungă, față de Pliskova care nu schița niciun gest la scurtele Svitolinei! Una peste alta, a fost un meci pe cinste, m-am bucurat de fiecare clipă, așa cum era firesc. Mi-ar fi plăcut să văd zâmbete la fileu, nu salutul acela destul de rece, dar care sper să aibă la bază faptul că jucătoarele n-au avut timpul necesar să se cunoască mai bine și să devină prietene. Alte fete s-au pupat la fileu, dar ele au multe meciuri la activ între ele, nu vin la Turneul Campioanelor cu palmares gen 1-0 sau 0-1, ca Bianca.

GAFA PIARISTULUI

Totul a pornit de la un mesaj neinspirat pe Facebook. Un trepăduș care a luat locul unei profesioniste de la o agenție foarte bine cotată, fiind plasat acolo cu calda recomandare a băieților valabili din federație. O prea indulgentă Simona l-a acceptat în echipă, așa că iat-o acum expusă chiar de omul de la comunicare, a cărui menire este exact reversul. PR înseamnă relații cu publicul, ori publicul Simonei este în covârșitoare proporție compus din români plecați pe alte meleaguri. Oamenii ăia au și ei copii, așa cum au și soții Andreescu, pe care vor să-i vadă realizați și apreciați, inclusiv în România, iar ăla bagă fitile că au ales alt steag. Nu se face.

REVANȘA SVITOLINEI

Meciul cu Svitolina a fost unul în oglindă, doar că în oglindă era o Simona în vână maximă, care ar fi stat în schimburi la nesfârșit. Așa că Simona cea adevărată, și deci mai uzată, a fost nevoită să vină cu ceva în plus. Pentru unele jucătoare asta înseamnă să vină la plasă, pentru altele să pună scurte, iar pentru Simona să dea la linie. Să atace fileul neforțată nu prea s-a întâmplat în cariera ei, iar pentru scurte nu are mâna altora, cred că nici nu le exersează. A încercat ea să rupă ritmul, dar cu o scurtă bună și una în bandă nu prea îți vine să continui. Așa că nu i-a rămas decât să atace, lucru pe care îl face mai bine decât Svitolina, doar că suprafața nu o ajuta, așa cum s-a întâmplat de pildă la Wimbledon, cu acel 6-1, 6-3 din semifinală. Astfel, se trezea cu prea multe mingi înapoi, deci trebuia să dea mai repede, mai tare, mai aproape de linie. Când numai asta e soluția, poarta e deschisă pentru neforțate, așa că înfrângerea a venit cumva logic.

CRUNTA DEZAMĂGIRE DIN MECIUL DECISV CU PLISKOVA

A fost o dezamăgire eliminarea chiar în fața Pliskovei, în condițiile în care Simona avea o mână plină de atuuri? Desigur, dar aș mai adăuga un cuvânt: cruntă! Să fie oare și vina noastră că o încărcăm cu atâtea speranțe? La Wimbledon n-am făcut-o și a ieșit atât de bine, maximul carierei. Dar Cahill o fi făcut bine cu mesajul acela tranșant? ”Te faci de râs…” Aici fiecare răspunde pentru el: eu, unul, n-aș vrea să plătesc o poală de bani unui antrenor care să mă cocoloșească. Așa că dacă mă fac de râs, prefer s-o spună. Iar aici e de apreciat Simona, cu acel mesaj de după mec: dacă a reușit să-l enerveze până și pe Cahill, atunci chiar că a fost ceva ieșit din comun. În fine, deși din grupa Simonei și a Biancăi (accidentată și retrasă după un singur set din meciul 2) tocmai ele nu s-au calificat, dacă ne uităm la clasamentul WTA le vedem pe Simona și Bianca pe locurile 4-5, fiecare cu câte un GS la activ. Contează.

ANUL LUI BARTY

Turneul Campioanelor, prima ediție chinezească, s-a încheiat cu victoria liderului mondial, Ashleigh Barty. Aceasta, ca și Bianca Andreescu, este una din revelațiile sezonului. 2019 va fi un reper în cariera sa, cu primul Grand Slam, cu locul 1 WTA, apoi cu trofeul-regină, iar enumerarea ar fi putut continua cu FED Cup, dar australianca a ratat într-un mod rocambolesc finala cu Franța de pe teren propriu. Victoria ei din finala WTA FINALS, cu Svitolina, a fost prognozabilă, în ciuda celor 0 victorii la activ contra jucătoarei din Ucraina, până atunci. Un asemenea palmares nu poate dura la nesfârșit între jucătoare de top, iar la finala campioanelor chiar era momentul ca anomalia să înceteze. Barty a fost ofensivă, cu risc controlat și tehnică superioară. S-a mers mult cu serviciul, ca în ATP, primul set încheindu-se chiar cu unicul break care a făcut diferența în favoarea australiencei. Finala a avut intensitate, nu și ”dramă”, căci și setul secund s-a dus ușor către Barty, după un schimb inițial de break-uri, apoi încă unul și bun reușit de învingătoare, pe fondul unei încercări disperate a Svitolinei de a ieși din planul de meci și a ataca. Din păcate pentru ea, a fost prea târziu, pe fond de neîncredere, așa că a expediat lovituri necalibrate. Concluzia frustă: suprafață lentă de la Shenzhen le-a dezavantajat pe jucătoarele de forță, cu profit pentru jucătoarele cu mobilitate. Două dintre ele au jucat finala, cealaltă a fost Simona… Din păcate, încă din 2014, de la prima ei prezența la Turneul Campioanelor, când a pierdut finala cu Serena, tot așteptăm măcar o calificare din grupă.

2020 – PRIMUL ȘI ULTIMUL CU 2 ÎN FAȚĂ

Să se întâmple în 2020? Anii trec, apar tot mai multe fete de o calitate certă, iar în 2020 e ultimul TC la care vârsta Simonei se va scrie cu 2 în față. Dar speranța e acolo, nu ne-o ia nimeni. Iar dacă nu va fi să fie Simona, măcar Bianca are tot timpul înainte, la ea 2020 va fi primul cu 2 în față!

About pronos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top
Copyright Revista Pronostic Sportiv | Hosting oferit de Claus Web